Grundläggande- och MR i undervisningsväsendet

suomeksi     in English

 

 

 

 

På den här webbplatsen finns material som kan användas som stöd i människorättsfostran och självstudier. Materialet behandlar grundläggande fri- och mänskliga rättigheterna i undervisningsväsendet. Vi publicerar föreläsningsmaterial, upgifter, videor och materialtips.

  • Introduktion i de grundläggande fri- och mänskliga rättigheterna
  • God förvaltning
  • Likabehandling i skolan
  • Material

Introduktion i de grundläggande och mänskliga rättigheterna

 

Lyssna på eller läs en föreläsning om de grundläggande och mänskliga rättigheterna (språk: finska, svensk textning). Föreläsningsmaterial finns här (pdf.) på svenska.

Du hittar material för rektorer om grundläggande och mänskliga rättigheter på finska här (till exempel, pptx. och andra material).

underlay_error_youtube

 

God förvaltning

 

En rättvis och god förvaltning skyddar grundläggande och mänskliga rättigheter i skolan. Riksdagens justitieombudsman (JO) övervakar att god förvaltning iakttas och att de grundläggande och de mänskliga rättigheterna respekteras. År 2017 tog JO emot 193 klagomål inom undervisnings- och kulturväsendet.

Lyssna på en expertintervju med Piatta Skottman-Kivelä (JO-kansliet):

underlay_error_youtube

Återkommande klagomål:

  • Likvärdig rätt till undervisning
  • god förvaltning
  • trygg studiemiljö
  • religiösa tillställningar
  • samarbetet mellan hem och skola

Läs mer om klagomålen och avgöranden här: https://www.oikeusasiamies.fi/sv/eoa

 

Likabehandling i skolan

 

Det är viktigt i demokrati- och människorättsfostran att lära sig att respektera människor som har andra värderingar och att föra en dialog med dem. Det är nödvändigt för att skapa en kultur som främjar demokrati och mänskliga rättigheter. Även om grundläggande och mänskliga rättigheter berör oss alla, är minoriteter ofta i en utsatt position. Nedan hittar du en expertintervju om utbildning för romer i Finland (8 min, språk: finska, svensk textning).

 

underlay_error_youtube

 

Material

 

Nedan finns materialtips om likabehandling och jämställdhetsarbete i skolan, hatretorik, kontroversiella frågor och konstruktiv interaktion.

 

Likabehandling och jämställdhetsarbete i skolan:

 

Hatretorik, ekstremism, kontroversiella frågor och konstruktiv interaktion: