Dröjsmålen i Finland gällande verkställandet av Europadomstolens domar och avgöranden av Europarådets kommitté för sociala rättigheter bör utredas

2021-08-03

Uppdaterad 1.12.2021

Människorättscentret skickade den 28 juni 2021 ett brev till utrikesminister Pekka Haavisto där vi uttrycker vår oro över att det i Finland förekommer fördröjningar i verkställandet av flera domar av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) och i verkställandet av flera avgöranden av Europarådets kommitté för sociala rättigheter. I brevet frågar vi utrikesministeriet vilka de centrala problemen i dessa fall är och varför verkställandet av dem har fördröjts.

Människorättscentret har begärt uppgifter bland annat om vilken instans i Finland som nationellt ansvarar för verkställighetsåtgärderna i anslutning till dessa avgöranden. Dessutom frågar vi hur utrikesministeriet ämnar främja slutförandet av verkställighetsåtgärderna nationellt och å andra sidan i förhållande till Europarådets ministerkommitté, samt vilken den planerade tidsplanen för dessa åtgärder är.

Människorättscentret betonar att alla nödvändiga åtgärder ska vidtas utan dröjsmål, så att rättsläget för såväl enskilda klagande som för allmänna åtgärder kan återställas och så att övervakningen av avgörandenas verkställande kan upphöra. En oskälig fördröjning av verkställandet är inte i linje med Finlands människorättsskyldigheter, människorättspolitik eller Finlands starka stöd till Europarådet.

Europadomstolen har för närvarande sammanlagt 19 öppna domar som gäller Finland. Tio av dem är så kallade ledande fall och 9 återkommande fall. Med ledande fall avses fall som tar upp nya strukturella problem och som kräver reformer av allmän natur, såsom legislativa eller andra betydande reformer. De återkommande fallen anknyter till något av de allmänna eller strukturella problemen som kommer fram i ett ledande fall.

Sammanlagt sju avgöranden av Europarådets kommitté för sociala rättigheter är öppna för Finlands del. Kommittén för sociala rättigheter har i flera fall granskat läget för verkställandet och har redan i två till tre repriser begärt ytterligare information av regeringen. 

Europarådets ministerkommitté övervakar det nationella verkställandet av Europadomstolens domar. Ministerkommittén begär information av regeringen om domarnas verkställande, och det är regeringens uppgift att informera ministerkommittén om hur verkställandet framskrider. Ministerkommittén ger regeringen rekommendationer och resolutioner om verkställandet av avgörandena av Europeiska kommittén för sociala rättigheter, varefter kommittén för sociala rättigheter granskar hur verkställandet framskrider på ett nationellt plan och fastslår när ett avgörande har verkställts.

Människorättscentret är ett självständigt och oavhängigt sakkunnigämbetsverk vars uppgift är att följa upp och främja tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna i Finland. Människorättscentret, dess människorättsdelegation och riksdagens justitieombudsman bildar tillsammans Finlands nationella människorättsinstitution. Till Människorättscentrets lagstadgade uppgifter hör bland annat att främja information, utbildning, fostran och forskning om de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, utarbeta utredningar om tillgodoseendet av rättigheterna, lägga fram initiativ och ge utlåtanden samt delta i det europeiska och internationella samarbetet för att främja och trygga de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna.

Sammanställning av öppna beslut av Europadomstolen och Europeiska kommittén för sociala rättigheter

(Europadomstolen har med sitt avgörande den 13 juli 2021 upphävt domen i målet N.A. mot Finland.) 

Uppdaterad 30.9 - Tillagd:

Människorättscentrets brev till utrikesministern 28.6.2021 och utrikesministeriets svar 24.9.2021

Uppdaterad 15.12: Sammanställning av öppna beslut uppdaterad

  • Brev från Människorättscentret till utrikesminister Pekka Haavisto om utredning av förseningar i verkställigheten av Europadomstolens domar och av avgöranden av Europeiska kommittén för sociala rättigheter

  • Utrikesministeriets svar på Människorättscentrets begäran om utredning av förseningar i verkställigheten av Europadomstolens domar och avgöranden av Europeiska kommittén för sociala rättigheter