Europeiska kommittén för sociala rättigheter är fortfarande missnöjd med det långsamma verkställandet av beslut om kollektiva klagomål

2022-03-29

Europeiska kommittén för sociala rättigheter har i sin rapport 2021 granskat verkställandet av beslut om kollektiva klagomål mot Finland (Finlands andel i rapporten från sidan 33 och framåt). Kommittén anser att det nationella verkställandet av alla fem besluten har varit otillräckligt.

När det gäller Finland har kommittén redan för fjärde gången granskat verkställandet av vissa beslut mot bakgrund av tilläggsinformation från regeringen. Kommittén anser fortfarande att verkställandet av besluten är otillräckligt. Finland har fortfarande inte fullgjort sina skyldigheter enligt den europeiska sociala stadgan, vilket uttrycks i besluten. Regeringen bör ge tilläggsinformation i sina framtida rapporter.

I sin rapport för 2021 upprepade kommittén samma brister och utmaningar som i sin rapport för 2020. Resultaten av 2020 års rapport och kollektiva klagomål som gäller Finland kan hittas från Människorättscentrets nyhet från år 2020.

Europeiska kommittén för sociala rättigheter publicerade information om Finland samtidigt med sin årsrapport 2021. Temat för rapporten var artiklarna 3, 11–14, 30 om hälsa och social trygghet samt artiklarna 4 och 23 i tilläggsprotokollet från 1988. Finland ombads att rapportera endast om kollektiva klagomål.