Utlåtande: Genomförandet av tillgänglighetsdirektivet ska trygga de mänskliga rättigheterna och ha tillräckliga resurser

2022-01-31

Människorättscentret efterlyser i sitt utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet tillräckliga resurser för genomförandet och övervakningen av EU:s tillgänglighetsdirektiv utkastet till proposition om det nationella genomförandet. I utlåtandet påminns dessutom om att skyldigheten att trygga de grundläggande och mänskliga rättigheterna, som ingår i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och Finlands grundlag, ska beaktas tillräckligt aktivt.

Det nationella genomförandet av EU:s tillgänglighetsdirektiv är ett viktigt steg på vägen mot ett samhälle där personer med funktionsnedsättning kan verka på lika villkor som andra. Direktivet och dess genomförande står i nära samband med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och särskilt med konventionens artikel 9 om tillgänglighet. Finland har ratificerat konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som en del av den nationella lagstiftningen och direktivet om tillgänglighet har beretts i stor utsträckning utifrån utgångspunkterna för konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

På det hela taget anser Människorättscentret att regeringens proposition om genomförandet av direktivet har beretts omsorgsfullt. Man borde dock ha fäst mer uppmärksamhet vid bedömningen av konsekvenserna för de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, särskilt när det gäller ett direktiv som har en stark grund i regleringen av de mänskliga rättigheterna.

Människorättscentret förutsätter också tillräckliga resurser för övervakning av verkställandet av direktivet och för vägledning och rådgivning om kraven i direktivet till olika aktörer. Rådgivning och handledning ska i synnerhet erbjudas producenter av utrustning och tjänster som omfattas av direktivet och deras konsumenter.

Bilaga III till tillgänglighetsdirektivet om byggd miljö har lösgjorts från det lagstiftningsprojekt som nu är under utlåtande. Beslut om tillgänglighetsregleringen av den byggda miljön fattas senare i ett separat lagstiftningsprojekt. Bilaga III erbjuder i sig mycket lite konkret innehåll om tillgängligheten i miljön. Människorättscentret framhåller dock med eftertryck att ett lagstiftningsprojekt som förbättrar tillgänglighetsregleringen i den byggda miljön inleds med snabb tidtabell. Målen för den lagstiftning som förbereds måste ligga i linje med de skyldigheter som FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning medför.

Människorättscentrets utlåtande (på finska) hittas här.

Mer information:

Mikko Joronen, sakkunnig, Människorättscentret, mikko.joronen@ihmisoikeuskeskus.fi