Utlåtande: i den klimatpolitiska planen på medellång sikt beaktas inte de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna i tillräcklig utsträckning

2022-02-15

Människorättscentret kritiserade i sitt utlåtande till miljöministeriet att den klimatpolitiska planen inte tar tillräcklig hänsyn till klimatförändringens och klimatåtgärdernas inverkan på tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna.

Hösten 2021 erkände FN:s råd för mänskliga rättigheter rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö som en mänsklig rättighet. Det internationella samfundet stöder i allt högre grad denna rättighet och de så kallade klimaträttegångarna ökar i världen. Den klimatpolitiska planen tar inte tillräcklig hänsyn till denna internationella utveckling.

Människorättscentret konstaterar att man för kommunernas och regionernas klimatarbete måste ge dem tillräckligt exakta skyldigheter, experthjälp och resurser i lagstiftningen. I målen för att minska det personliga koldioxidavtrycket måste man beakta tillgängligheten hos klimat- och miljövänliga alternativ för att alla ska ha en jämlik möjlighet att minska sitt koldioxidavtryck.

I planen ska dess konsekvenser för de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna utredas mer omfattande. Det är till exempel bra att öppna upp könskonsekvenserna i större utsträckning. Dessutom måste man fästa uppmärksamhet vid de särskilda behoven hos olika grupper av människor, såsom barn, samer eller personer med funktionsnedsättning och äldre personer. Klimatförändringens effekter framträder snabbare och kraftigare i det arktiska området än på andra håll och därför måste i synnerhet tillgodoseendet av samernas grundläggande fri- och rättigheter och mänskliga rättigheter beaktas bättre.

Mer information:

Leena Leikas, sakkunnig, Människorättscentret

leena.leikas@ihmisoikeuskeskus.fi, +358 9 4321 (riksdagens växel)