Ändringar i den sociala tryggheten försämrar situationen för redan utsatta grupper

27.9.2024

Social- och hälsovårdsministeriets promemoria av den 23 september om de sammantagna konsekvenserna av ändringarna i den sociala tryggheten visar att de negativa konsekvenserna av ändringarna hopar sig hos redan utsatta grupper. Promemorian visar också att konsekvenserna för tillgodoseendet av de grundläggande och mänskliga rättigheterna ska bedömas före omfattande lagändringar och att regeringen måste trygga den grundläggande försörjningen även efter ändringarna.

Enligt bedömningspromemorian drabbas låginkomsttagare och personer som flitigt använder offentliga tjänster av de mest betydande negativa konsekvenserna av ändringarna i den sociala tryggheten. De ackumulerade ändringarna hos drabbade personers utkomst orsakar olika sociala konsekvenser, såsom bostadslöshet, i synnerhet utslagning av barn och unga och att sjukdomar inte behandlas. 

När det görs flera omfattande ändringar i utkomstskyddet måste deras inverkan på den grundläggande försörjningens tillräcklighet bedömas på förhand så att konsekvenserna kan beaktas när beslut om ändringar fattas. Social- och hälsovårdsministeriets promemoria visar att de sammantagna konsekvenserna av ändringarna i utkomstskyddet är omfattande, i synnerhet för personer som även i övrigt är i en utsatt position. 

Regeringen måste nu säkerställa att den grundläggande försörjning som förutsätts i grundlagen och i de människorättskonventioner som är bindande för Finland fortfarande tryggas även för de mest utsatta människorna.

Människorättscentret har upprepade gånger i sina utlåtanden krävt noggrann förhandsbedömning av konsekvenserna för de grundläggande och mänskliga rättigheterna samt iakttagande av de folkrättsliga förpliktelserna. Till exempel har FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ESK-kommittén) inte kunnat bedöma om den sociala tryggheten i Finland är tillräcklig, eftersom Finlands regering endast har lämnat bristfällig information om konsekvenserna av ändringar som genomförts eller som är under beredning.

Tidigare om ämnet

ESK-kommittén: Regeringens rapportering gällande den sociala tryggheten är bristfällig (19.12.2023)

 

Mer information

sakkunnig Sanna Ahola, 09 432 3783, fornamn.efternamn@manniskorattscentret.fi
direktör Jarna Petman, 09 432 3780, fornamn.efternamn@manniskorattscentret.fi